ALBERT EINSTEIN:

KUNNEN WE TIJDREIZEN?

Inhoud

Fantaseer je wel eens over hoe gaaf het zou zijn als je kon tijdreizen? Een vakantie naar de verre toekomst? Een tripje terug naar de Middeleeuwen? Of misschien wel een reis terug naar die dag waarop je iets deed waarvan je later zoveel spijt zou krijgen. Dan zou je je stomme actie van toen wellicht alsnog recht kunnen zetten…

In deze les duiken we in de wereld van de beroemde Nederlandse natuurkundige Hendrik Lorentz en zijn nog veel beroemdere leerling Albert Einstein.

We beginnen met de vraag: waarom willen we tijdreizen? Aansluitend denken we dieper na over verschillende vormen van tijdreizen. Vervolgens staan we stil bij het probleem met tijdreizen. Om daarna verder te filosoferen over tijdreizen naar de toekomst en naar het verleden. En dan is het hoogste tijd om af te sluiten met misschien wel de allereerste tijdmachine van professor Mallett.

 

Wat denk jij: kunnen we tijdreizen?

1. Waarom willen we tijdreizen?

2. Vier vormen van tijdreizen

3. Wat is het probleem?

4. Naar de toekomst is al mogelijk

5. Naar het verleden is onmogelijk!

6. Zelfs naar het verleden wordt ooit mogelijk!

7. De allereerste tijdmachine van professor Mallett?

Verder verdiepen?

DOEN

 • Charles Dickens Kabinet Deventer. In dit kleinschalige museum zijn talrijke boeken, waaronder enkele eerste drukken, prenten, fraaie kostuums en beeldjes van Dickens karakters te zien en een tafel gedekt met Dickens servies. In de bibliotheek kunt u de meest bijzondere uitgaven en knipselmappen van en over Charles Dickens inkijken. De tentoonstelling en bibliotheek is samengesteld met een groot aantal pronkstukken uit de indrukwekkende Dickens-collectie van Emmy Strik, initiatiefneemster van het Dickens Festijn dat jaarlijks in december plaatsvindt.
 • Dickensfestijn Deventer. De 19e eeuwse Engelse stad van Charles Dickens herleeft jaarlijks in volle glorie in het centrum van Deventer. In het historische Bergkwartier komen op zaterdag 11 en zondag 12 december 2021 ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver tot leven: van Scrooge tot Oliver Twist, van Mr. Pickwick tot Christmas Carol Singers, van weeskinderen tot kantoorklerken en deftige lieden.
 • Dickens Museum Braamt.
 • Dickens Museum London.
 • Dickenstheater Laren. In dit kleine theater in Victoriaanse stijl neemt schrijver/regisseur Else Flim het publiek via de toverlantaarn met glasplaten mee op reis. Charles Dickens-acteur Aad kok, in zijn rol van Dickens, geeft informatie over het leven van Dickens en vertolkt zijn verhalen.
 • Scrooge Winter Game. Maak je klaar voor een online winter game om nooit te vergeten, Scrooge. Een avontuur vol lol met je vrienden of collega’s. Gekke vragen, leuke opdrachten en vooral veel plezier. Dit is HET online teambuilding spel voor de feestdagen, om het jaar 2020 mee af te sluiten of het jaar 2021 mee te beginnen. Onze host neemt jullie mee in een strijd zoals nooit te voren.

LUISTEREN

LEZEN

 • Aan de andere kant van de deur. Auteur: Tonke Dragt.

  Denk je wel eens na voordat je een deur opendoet? Je weet nooit echt wat er is aan de andere kant. Je denkt het te weten, maar zéker weet je het pas als je de deur hebt geopend. Ga eens je kamer uit door de deur te openen op de goede manier, op de juiste tijd, en zie waar je dan komt…Dit leest Otto in een gehavend boekje dat hij op een geheimzinnige manier in handen heeft gekregen, en dat later op even mysterieuze wijze zoekraakt. Maar… dan heeft hij de weg naar de andere kant van de deur al gevonden. Hij komt er voor verrassingen te staan en belandt zelfs in ijzingwekkende situaties, in een doolhof van een huis. Het grootste gevaar is dat zijn eigen wereld zal verdwijnen! Opmerking: moeilijker boek (vanaf ongeveer 13 jaar)

 • Nu is later vroeger: een boek over tijd. Auteur: Joke van Leeuwen. Waar kun je twee dagen achter elkaar je verjaardag vieren? Weten honden hoe laat het is? Waar is 10 oktober 1582 gebleven? De tijd is iets waarover je je kunt blijven verwonderen. Want wat is tijd precies? In dit boek vertelt Joke van Leeuwen op haar geheel eigen wijze van alles over tijd, in tekst én heel veel beeld. Hoe de tijd kan zijn begonnen, hoe die steeds preciezer werd bijgehouden, waarom je je niets van je geboorte herinnert, wat stripverhalen ermee te maken hebben, en nog veel meer. Voor iedereen vanaf een jaar of tien tot 122 jaar en vijf maanden.

KIJKEN

 • Back to the future. Kijkwijzer: vanaf 6 jaar. Regisseur: Robert Zemeckis. In dit klassieke science fiction-avontuur tovert het excentrieke genie Doc Emmett Brown een DeLorean-auto om tot een teletijdmachine waarmee hij zijn jonge vriend Marty McFly per ongeluk dertig jaar in de tijd terugstuurt. Terwijl Marty vastzit in de jaren ’50, verstoort hij onbewust de lotsbestemming van zijn ouders en zet hij een kettingreactie in gang die zijn toekomst uitwist en hem voor eeuwig vastzet in het verleden! De enige manier waarop hij naar 1985 kan terugkeren is door ervoor te zorgen dat zijn vader en moeder opnieuw verliefd op elkaar worden.
 • Een rimpel in de tijd. Kijkwijzer: vanaf 6 jaar | Auteur: Madeleine L’Engle |Regisseur: Ava Duvernay | Recensie. Tijdens zijn onderzoek naar tijdreizen verdwijnt de vader van Meg plotseling. Samen met haar broertje Charles Wallace en hun vriend Calvin reist ze door tijd en ruimte naar een verre planeet om hem te zoeken. Onderweg krijgt het drietal te maken met de Machten van de Duisternis en moet Meg haar broertje redden uit handen van het Kwaad. Zal het ze lukken om hun vader te vinden? Lees verder.