Leo Live Creative Challenge #1

Schrijf een sciencefiction(strip)verhaal over tijdreizen

Het probleem

“Eureka!” roept Albert Breinstein, professor in de natuurkunde, als hij op zijn zolderkamer de laatste hand legt aan zijn net gebouwde tijdmachine. Over zijn nieuwste uitvinding is hij dolenthousiast en iedereen mag het weten. Maar sommige mensen hebben zo hun bedenkingen…

Zo riep zijn vriend Isaac Nieuwhoon laatst tijdens een feestje heel hard “humbug!”. “Tijdreizen dat is echt flauwekul! In mijn universum is er maar één wet van tijd en ruimte. Niemand kan reizen in de tijd: niet in de toekomst en niet in het verleden.”


Maar dan mengt de als altijd even bedachtzame filosoof René de Kat zich in het gesprek. “Weet u, meneer Nieuwhoon, ik waardeer u twijfel. Toch vind ik dat we professor Breinstein serieus moeten nemen. Want stel dat we zouden kunnen tijdreizen, wat zou er dan zoal kunnen gebeuren?”

“Heren, ik stel voor dat we de kinderen van online filosofieclub Leo Live te hulp roepen voor het uitvoeren van een klein gedachte-experiment. We vragen hen om een kort verhaal te verzinnen dat verduidelijkt of we de geschiedenis kunnen veranderen en zo ja, welke gevolgen dat dan zou kunnen hebben.”

“Topidee René!”  roepen Breinstein en Nieuwhoon nu ineens gebroederlijk in koor 🙂

De opdracht

  • Bekijk bijvoorbeeld via YouTube Movies de film Back to the Future I (voor € 3,99 te huur) zodat je zicht krijgt op de problemen die zich kunnen voordoen bij tijdreizen.
  • Schrijf nu zelf een sciencefiction-verhaal van minstens 500 woorden. Een verhaal in stripvorm of een verhaal voorzien van tekeningen mag ook.
  • Kies een moment in de toekomst of in het verleden waar je met de tijdmachine van Albert Breinstein naar toereist.
  • Maak in je verhaal duidelijk wat er vervolgens allemaal zou kunnen gebeuren…
  • Denk goed na over een logische verhaallijn
  • Gebruik bijvoorbeeld Wikikids of Wikipedia als je (historische) feiten in je verhaal verwerkt
  • Tijdens de Zoom-workshop van Lorentz Live filosoferen we verder over de vraag Kunnen we tijdreizen?


Veel succes allemaal met deze eerste Leo Live Challenge!

Filosofiemeester Ruud

PS

Jouw scienfiction(strip)verhaal delen met de ‘filosofiemeester’? Vraag dan aan je ouders of ze een tekst of foto van jouw eindresultaat willen sturen naar defilosofietuin@gmail.com.