De filosofiemeester

Pappa, waar woont de regen?

‘Pappa, waar woont de regen?’ Zo vroeg mijn 3-jarige zoontje mij op een druilige herfstdag enkele jaren geleden. Getroffen door de verwondering achter mijn zoontjes wonderschone vraag verliet ik de wetenschap en stapte ik het klaslokaal binnen. Ooit was ik ook die kleine kleuter die precies wilde weten hoe alles zat…

Voor de klas! Bij het Stedelijk Gymnasium Nijmegen verzorgde ik het vak Maatschappijleer en het vak Mens & Maatschappij aan leerlingen van Intermezzo (een gymnasiaal tussenjaar voor leerlingen uit groep 8). In mijn lespraktijk ontwikkelde ik een probleemgestuurde, speelse en vakoverstijgende lesstijl. Ik wilde ruimte bieden aan bewustwording, aan persoonlijke en algemene vorming (Bildung), aan kritisch én aan creatief denken (21 century skills), maar ik hield ook van kennisoverdracht. Van het vertellen over de grote vragen, de vorderingen, de dwaalsporen en de voorlopige antwoorden uit de filosofie en de wetenschap.

In 2017 besloot ik tot de oprichting van De Filosofietuin om voortaan als ‘freelance filosofiemeester’ verder mijn vleugels uit te slaan en te werken aan een vernieuwend, uitdagend, alsook vakoverstijgend onderwijsprogramma.

Als ‘filosofiemeester’ hoop ik kinderen te prikkelen om hun leven lang al vragend, verwonderend en verkennend de grotere en de kleinere verbanden binnen onze wereld te ontdekken en te omarmen.