Op deze pagina vindt u aanwijzingen voor en antwoorden op enkele frequently asked questions (FAQs) over  bijeenkomsten van online filosofieclub Leo Live. Let op: deze pagina met veelgestelde vragen wordt op grond van ervaringen uit de Zoom-meetings van Dickens Live mogelijk nog enigszins bijgewerkt.

Door het inzenden van een vooraanmeldingsformulier kunt u uw kind opgeven voor de lessenreeksen van Leo Live of voor de losse lessen van de Leo Live Specials. U ontvangt uiterlijk 3 dagen van tevoren per e-mail een bericht met de lesgroep, lesdatum en link naar de Zoom-meeting.

 1. Installeer eerst de Zoom-app of de tablet of PC die uw kind gebruikt. Bekijk het filmpje Installeren Zoom voor een uitleg. U vindt de app via Download Center Zoom, klik op de blauwe Download-button bovenaan deze pagina voor het installeren van Zoom Client for Meetings
 2. Bekijk daarna het filmpje Hoe join ik een Zoom Meeting voor de eerste keer?.
 3.  Start de Zoom-meeting door te klikken op de link die u enkele dagen van tevoren per e-mail heeft ontvangen. Klik bij voorkeur pas vanaf 5 minuten voor aanvang van de meeting op die link (dus niet eerder en liefst ook niet teveel later).

Ja, dat kan wel, maar bij het gebruik van een mobiel of een tablet zal de functionaliteit van Zoom een stuk beperkter zijn. Dus de voorkeur gaat nadrukkelijk uit naar het gebruik van een laptop of desktopcomputer.

Als moderator van de Zoom-meeting zal ik een veilige online leeromgeving als volgt waarborgen:

 1. Doelgroep. Aan de Zoom-meeting kunnen alleen kinderen in de leeftijd van 8-14 jaar actief met een apparaat (PC of laptop) deelnemen. Familieleden kunnen op de achtergrond meefilosoferen.
 2. Aanmelden. Ouders moeten hun kinderen vooraf via het aanmeldingsformulier opgeven. Vanuit De Filosofietuin maak ik vervolgens een indeling in Zoom-meetings met maximaal 10 kinderen.
 3. Meeting-link. Voor elke Zoom-meeting maak ik een afzonderlijke link (URL) aan die u als ouder vooraf per e-mail wordt toegezonden. (Om uw kind makkelijker te kunnen laten inloggen gebruik ik overigens geen persoonlijke Meeting-ID.)
 4. Wachtkamer. Na inloggen op de Zoom-meeting komen de kinderen eerst in de Zoom-wachtkamer waarna ik hen een voor een zal toelaten. 
 5. Chatfunctie. De Zoom-chat-functie zet ik uit, zodat leerlingen elkaar en mij geen berichten kunnen sturen.
 6. Geen opnamen. Van de Zoom-recording-functie zal ik geen gebruik maken.

Tot slot zal ik de kids bij aanvang van de meeting er nog eens op wijzen dat het voor fun in filosoferen heel belangrijk is dat iedereen elkaar met respect behandelt. Verschil van mening mag of is juist mooi. En helemaal als we tijdens het online gesprek van elkaar wat wijzer worden en onze meningen durven te laten bijstellen.

Bij het indelen van de groepen heb ik met verschillende zaken rekening gehouden:

 • Beschikbaarheid. Dus afhankelijk van de data waarop u hebt aangegeven dat uw kind NIET kon. Voor de kinderen die zich aanmelden voor de vervolglessen van themacursus De Verhalenvertellers zal ik nog zoeken naar optimale lesdagen en lestijden. Naar aanleiding van de vooraanmelding voor de themacursus ontvangt u dan te zijner tijd meer info.
 • Leeftijd. Zodat ik enigszins kan inspelen op de woordenschat en de voorkennis van de wereld van de kinderen. En zodat ik rekening kan houden met de belevingswereld van het kind. Zo zullen we als onderdeel van de proefles over Charles Dickens deze Nederlands gesproken tekenfilmversie van A Christmas Carol gaan bekijken. Volgens IMDb geen superspannende tekenfilm, maar voor kinderen die nog bang zijn voor spoken is het wel zo verstandig om als ouder ook even mee te kijken.
 • Niveau. Op verzoek van ouders zijn ook enkele peergroepen samengesteld van hoogbegaafde leerlingen en hyperhoogbegaafde leerlingen.
 • Lokaal. Tot slot heb ik een deel van de aanmeldingen ingedeeld bij Nijmeegse lesgroepen.

Meld het even bij mij tijdens de meeting. Wellicht kan ik het probleem dan meteen al oplossen.

Aarzel niet om uw vraag, verzoek, opmerking of suggestie aan ‘filosofiemeester’ Ruud voor te leggen. Stuur een e-mail naar defilosofietuin@gmail.com. Of bel dan wel app mij via 06-27210071.

Leo Live is de naschoolse online filosofieclub van De Filosofietuin. Alle content uit mijn lessen wordt ondergebracht in de leeromgeving van Leo Online. Alle lessen zijn thematisch ingedeeld onder de noemer van het Big Questions Curriculum.

De kennismakingsles van Dickens Live is gekoppeld aan de volgende lespagina:

https://defilosofietuin.nl/charles-dickens-a-christmas-carol/

Op deze lespagina’s vindt u onder meer de (script)teksten, filmpjes, vragen en opdrachten uit mijn lessen. Onderaan de lespagina’s staan tips voor verder doen (bijvoorbeeld museumbezoek), lezen of luisteren.

 

Scroll to Top