Handleiding bij live, online kindercollege

Meestal lukt het wel om tijdens het kindercollege technische probleempjes op te lossen. Toch is het verstandig als leerkrachten deze handleiding met alle technische details vooraf al een keer goed doorlezen. Deze beschrijving is voor een live, online kindercollege via Google Meet. In beginsel geldt dezelfde beschrijving voor Microsoft Teams of voor Zoom.

Stappen

  1. De leerkracht start enkele minuten voor tijd zelf een meeting via Google Meet. Let op: na het starten van de meeting graag deze meeting pas na afloop van het kindercollege weer verlaten (dus niet per ongeluk tussendoor het browservenster afsluiten).
  2. De leerkracht deelt de link naar deze meeting met de leerlingen (bijvoorbeeld via Google Classroom).
  3. De leerkracht nodigt ook Ruud van der Meulen uit voor deze meeting en gebruikt daarvoor defilosofietuin@gmail.com.
  4. De leerkracht vraagt de leerlingen om meteen de microfoon uit te zetten, om echo en andere achtergrondgeluiden te voorkomen.
  5. De leerkracht kan mij op sommige momenten ondersteunen bij het geven van beurten. Als ik namelijk tijdens het kindercollege mijn scherm met de presentatie ga delen, dan zie ik vanaf dat moment de leerlingen niet meer. Dat scherm delen zal ik niet te vaak onderbreken (want elke keer wisselen van modus kost tijd). Soms zal ik dus wat langer presenteren en de kinderen dan ook vragen stellen. Wellicht kun je op zo’n moment in de klas aanwijzen welke leerling de vraag mag beantwoorden.

Overige opmerkingen

Laptop

Als leerkracht is het handig om tijdens het kindercollege een laptop te hebben. Je kunt de meeting dan via je eigen laptop starten. Tijdens het kindercollege van vandaag (via Google Meet) zorgde het bezoeken van de meeting via het digibord namelijk voor problemen. Als het digibord bij jullie ook voor verstoring zorgt, dan kun je de meeting op het digibord afsluiten en dan kun je als leerkracht de meeting in elk geval op je laptop bijwonen.

Mobiel

Als leerkracht is het handig om tijdens het kindercollege een mobiel te hebben. In geval van technische problemen met de videoverbinding (of voor andere zaken) kun je mij rondom en tijdens het kindercollege dan mobiel bellen via 06-27210071. Ook kun je met je mobiel bij het begin van het kindercollege mij even een blik in je klaslokaal geven. Dan heb ik een overzicht van jullie opstelling en ruimte. Tijdens het kindercollege zie ik immers alleen de afzonderlijke leerlingen achter hun devices.

Aantal deelnemers

We zullen de limiet voor Google Meet (maximaal 100 deelnemers) niet overschrijden, maar mogelijk geeft een groter aantal deelnemers een minder goede videoverbinding. Als leerlingen problemen hebben om in de meeting te komen, vraag ze dan maar om bij het device van een andere leerling aan te schuiven. Ook als zaken anderszins niet goed werken, dan is het denk ik verstandig om meer leerlingen achter hetzelfde device te laten aanschuiven.

Chat

Wat mij betreft mogen de leerlingen tijdens het kindercollege de chat gebruiken. Er is altijd wel een leerling die al gauw begint met flauwekul op de chat, maar meestal is zo’n leerling snel tot de orde geroepen. Met een schuin oog houd ik het chatberichtenvenster in de gaten. Aan het einde van het kindercollege kunnen de leerlingen via de chat antwoord op een meerkeuzevraag geven. Tussendoor mogen ze de chat wat mij betreft gebruiken voor vragen stellen (waarbij ik even kijk of ik die vragen ook meteen zal oppakken).

Filmpjes

Helaas is er nog geen enkel videoconferencing-platform waarmee je probleemloos filmpjes kunt delen. In theorie kun je de filmpjes in de je presentatie via je scherm delen, maar in de praktijk gaat zo’n filmpje al gauw vastlopen. Aan het begin van het kindercollege los ik dit op door het filmpje op mijn mobiel af te spelen (en die mobiel houd ik dan voor het beeldscherm). Aan het einde heb ik een langer filmpje Hoe kun je tijdreizen volgens de wetenschap?. Als leerkracht kun je het filmpje dan zelf op het digibord afspelen (check even of het geluid van het digibord werkt). De link naar dat filmpje zal ik ook tijdens het kindercollege nog wel een keer met je delen (via een chatbericht met de link).

Oordopjes

Het is niet echt noodzakelijk, maar leerlingen kunnen oordopjes indoen als ze dat prettig vinden.

Pauze

Het kindercollege duurt in totaal 90 minuten. Als er geen schoolpauze is, dan zal ik zelf een pauze van zo’n 10 minuten inlassen. Die hebben de kinderen ook wel nodig, want het is best intensief om geconcentreerd te blijven (ook doordat videoconferencing vooralsnog verre van vlekkeloos werkt).