Welkom bij Leo Live – dé wereldwijde online filosofieclub voor alle nieuwsgierige kids van rond de 8-14 jaar in Nederland, Vlaanderen en ver daarbuiten!

Inhoud

Wat is Leo Live?

Kunnen dieren denken? Kunnen we tijdreizen? Van wie is de Maan? Wanneer ben je een goed mens? Maakt geld gelukkig? Wat is kunst? Hoe ziet je wereld eruit als je blind bent? Waarom werken we? Waarom wonen we in huizen en niet in hutten? Waarom bouwen we wolkenkrabbers? Waarom spelen jongens met pistolen en meisjes met poppen? Hoezo mogen jongens niet huilen? Wie wil er eeuwig leven? En wie gaat er mee in de geluksmachine?

Stel jij veel vragen? Houd je van verhalen? Zie jij overal verbanden? En denk jij graag dieper na over dingen? Meld je dan aan voor een losse les of voor een lessenreeks van online filosofieclub Leo Live. Want misschien is filosofereren – veel vragen stellen en dieper over dingen nadenken – dan echt iets voor jou!

Bij online filosofieclub Leo Live kun je meerdere malen per maand terecht voor een leuke en leerzame les over allerlei soorten ‘Grote Vragen’ (Big Questions) die de mensheid zich maar heeft gesteld.

Je kunt losse lessen boeken rondom onderwerpen en vragen die jou boeien (Leo Live Specials die onder meer aansluiten bij de actualiteitenkalender). En je kunt lessenreeksen boeken als je je in een bepaald onderwerp verder wilt verdiepen (Leo Live Courses zoals themacursus De Verhalenvertellers).

In de voetsporen van beroemde filosofen, wetenschappers, schrijvers, schilders en denkers – van Aristoteles tot Dickens, Darwin, Descartes, Einstein, Van Gogh en Socrates – ga je zelf op zoek naar jouw antwoorden op de ‘Grote Vragen’. En allicht mogen je ouders op de achtergrond met je meekijken en meedenken.

Leo Live is een online filosofieclub voor alle nieuwsgierige kinderen en tieners van rond de 8-14 jaar. De online filosofeer-peer-groepen van Leo Live worden op verzoek van ouders ingedeeld naar onder meer leeftijd en begaafdheid. Zo is een indeling mogelijk naar HB-peergroepen en UHB-peergroepen. Ben je iets jonger dan 8 jaar of iets ouder dan 14 jaar? Verzend dan gerust een aanmelding. Dan bekijk ik de plaatsingsmogelijkheden.

De lessen van Leo Live worden gegeven door Ruud van der Meulen. Onder leiding van ‘filosofiemeester’ Ruud volg je in een kleine kring van maximaal 10 kinderen een interactieve live Zoom-les. Vanuit De Filosofietuin ontwikkelde Dr. Ruud van der Meulen het Big Questions Curriculum, een lesaanbod met een veelheid aan thema’s en lestitels. In de geest van Leonardo da Vinci verkent Leo Online vakoverstijgende vragen op het snijvlak van Filosofie, Big History & Wetenschap. Zie de pagina Leo Online voor de bijbehorende leeromgeving.

Elke les denken we – in het verlengde van het verhaal – dieper over een of meerdere filosofische vragen na. Met veel foto’s en filmpjes vertel ik je meer over de verhalenverteller en de tijd waarin deze leefde. Tijdens de ‘breinstorm’ aan het begin en tijdens de korte kringgesprekken tussendoor filosoferen we over wat de boodschap van het verhaal zou kunnen zijn. Ook laat ik je kennismaken met de ideeen en inzichten van beroemde filosofen en wetenschappers.

Na afloop vind je op de leeromgeving van Leo Online op de bijbehorende lespagina’s nog allerei leuke filmpjes, opdrachten en tips voor allerlei leuke doe-, lees-, kijk- en luisteractiviteiten.

Lijkt ‘filosoferen’ je lastig? Hakuna Matata! zou Simba uit de Lion King zeggen. Maak je maar geen zorgen:-)

Leonardo da Vinci natuurlijk! Misschien wel de nieuwsgierigste mens die ooit leefde. Leo (Latijn voor leeuw) staat symbool voor wijsheid en voor het lef om vragen te stellen en verbanden te leggen.

Programma 2020/2021

Leo Live Specials

Elke maand organiseert De Filosofietuin een of meerdere losse lessen, de zogenoemde Leo Live Specials. Enerzijds zijn dit lessen naar aanleiding van de actualiteitenagenda. Anderzijds zijn dit lessen die onderdeel vormen van lopende lessenreeksen.

Programma

SpecialVertrekvraagWeekAanleiding
Dickens Live Hoe worden we de beste versie van onszelf?52-53Kerst
Lorentz LiveKunnen we tijdreizen?2Verlengde Kerstvakantie
Aristoteles Live IMaakt geld gelukkig?11Dag van het Geluk
Aristoteles Live IIVerdienen voetballers meer van vuilnismannen?12Week van het Geld
Darwin LiveKunnen dieren denken?9/4 t/m 17/4Week van de Kinderfilosofie
Marx LiveWaarom werken we?1/5Dag van de Arbeid

Leo Live Courses

Wie de wereld beter wil begrijpen en haar wil veranderen vindt vaak houvast in verhalen. Als vanaf de oertijd vertellen mensen elkaar verhalen over goden en geesten, over helden en schurken, over goed en kwaad, over het ontstaan en vergaan van de wereld, over toekomst en verleden. In de online themacursus De Verhalenvertellers maak je in zeven lessen nader kennis met zeven beroemde verhalenvertellers en zeven beroemde verhalen. Verhalen die je wellicht al kende, maar die we met een of meer filosofische vragen samen nog veel verder zullen uitdiepen.

 

Programma

 

 

LesVertrekvraagToelichting
1. Charles Dickens: A Christmas CarolHoe worden we de beste versie van onszlf?Kerst
2. Martin Luther King: I have a dream11/01 t/m 17/01Verlengde Kerstvakantie
 Maakt geld gelukkig?20/3Dag van het Geluk
Verdienen voetballers meer van vuilnismannen?22/3 t/m 26/3Week van het Geld
Darwin Live – Kunnen dieren denken?9/4 t/m 17/4Week van de Kinderfilosofie
Waarom werken we?1/5Dag van de Arbeid
Scroll to Top