Deze pagina bevat een overzicht van veelgestelde vragen en aanwijzingen voor leerkrachten om te werken met de proefversie van Leo Online.
Ben je een leerling en wil je zelfstandig de proefles gaan volgen? Overleg eerst even met je leerkracht en geef aan dat je de proefles wilt uitproberen. Volg dan de stappen die hieronder worden beschreven. Je hoeft deze planning (voor week 21-23) niet aan te houden, maar je kunt zelf kiezen wanneer je de proefles wilt volgen.
Wat is een mogelijke planning voor de proefles?
Een mogelijkheid is om leerlingen enkele weken zo’n 20-30 minuten per week aan les 2 over Gutenberg te laten werken.
Volg de volgende lesonderdelen. [1] Wat is het beste communicatiemiddel? [2] Waarom werd de boekdrukkunst eigenlijk al in China uitgevonden? [3] Wat bedoelen we met ‘monnikenwerk’?
Week 22 (25 mei – 31 mei)
Ga verder met de volgende lesonderdelen. [4] Wie was Johannes Gutenberg? [5] Hoe werkt een boekdrukpers?
Week 23 (1 juni – 7 juni)
Ga verder met de volgende lesonderdelen. [6] Welke grote gevolgen had de uitvinding van de boekdrukpers? [7] Van Gutenberg naar Google: versterken social media de verspreiding van nepnieuws over het coronavirus?
Waar en wanneer kunnen de leerlingen met Leo Online werken?
Het is handig om met een instructiemoment door de leerkracht live in de klas met Leo Online te starten.
Vervolgens zou het zo moeten zijn dat leerlingen zelfstandig de Leo Online-lessen kunnen volgen.
Ze hebben daarvoor een laptop of een tablet nodig (of op een smartphone zou eventueel ook kunnen). De lessen bevatten veel video- en audio-fragmenten. Dus in de klas hebben leerlingen ook een paar oordopjes nodig.
Voor Leo Online hoeven leerlingen zich niet te registreren. Om aan de les verder te werken, is het belangrijk dat de leerlingen ook thuis de juiste links weten te vinden. Die links kun je als leerkracht bijvoorbeeld via Google Classroom aan je leerlingen doorgeven.
Welke soorten opdrachten bevat Leo Online?
De lessen zijn onderverdeeld in blokken (die met een lichtblauwe dia beginnen). Eerst zijn de leerlingen aan zet om antwoorden te verzinnen op een reeks vragen die ik ze voorleg. Vervolgens geef ik als ‘filosofiemeester’ wat meer tekst en uitleg.
De nadruk ligt op hogere-orde-denkvaardigheden-vragen waarop geen goede of foute antwoorden kunnen worden gegeven. Leerlingen worden geprikkeld om te denken in mogelijke antwoorden en om hun antwoord zo goed mogelijk te onderbouwen. Ze kunnen deze vragen – na even doordenken – ‘in hun hoofd’ beantwoorden. Na elke doordenk-vraag volgt een audiofragment met enkele opmerkingen van de ‘filosofiemeester’ over mogelijke antwoorden en onderbouwingen.
Kennisvragen
Naast de doordenkvragen zitten er ook meerkeuze- en sleepvragen in de lessen. Die vragen zijn bedoeld als leuke afwisseling en om leerlingen scherp te houden wat betreft de ‘feitjes’ die voorbij komen in de filmpjes. Bij het beantwoorden van deze kennisvragen krijgen de leerlingen automatisch feedback of ze het juiste of onjuiste antwoord hebben gegeven.
Doe-opdrachten
Momenteel heb ik alleen denkvragen. Als leerkracht zou je op de Leo Online-lessen kunnen voortborduren met doe-opdrachten. Bijvoorbeeld: een opdracht rondom het stempelen met losse letters of het verzinnen van je eigen lettertype als activiteit die aansluit bij het onderwerp van de uitvinding van de boekdrukpers.
Kunnen de leerlingen de doordenkvragen ook samen online uitwerken?
Ja, een mogelijkheid is dat leerlingen dan in digitale peergroepen gaan samenwerken in een gedeeld Google Document.
Als de school interesse heeft voor deze intensievere uitwerkvariant van Leo Online dan kunnen we het beste even telefonisch afstemmen hoe je als school dit handig kan aanpakken en inrichten. Als leerlingen de doordenk-vragen ook gaan beantwoorden, dan moet er daarvoor wat meer tijd worden ingepland. Dan zijn de leerlingen in totaal denk ik zo’n 40-60 minuten per week met Les 2 bezig. Een innovatieve optie daarbij is dat leerlingen hun antwoorden in het Google Document inspreken (via spraakgestuurd typen).
Verbetervoorstellen?
Leo Online is momenteel work in progress… Zeker tijdens deze pilotfase ontvang ik graag feedback van leerlingen en leerkrachten op de gratis proefles.