LORENTZ LIVE

Kunnen we tijdreizen?

0
Actuele aanmeldingen

Fantaseer je wel eens over hoe gaaf het zou zijn als je kon tijdreizen? Een vakantie naar de verre toekomst? Een tripje terug naar de Middeleeuwen? Of misschien wel een reis terug naar die dag waarop je iets deed waarvan je later zoveel spijt zou krijgen. Dan zou je je stomme actie van toen wellicht alsnog recht kunnen zetten…

Inhoud

Online uitdaging in coronatijd

Voor alle nieuwsgierige kinderen van rond de 8 tot 14 jaar die zich in de komende weken tijdens de lockdown dreigen te gaan vervelen en die graag onder of na schooltijd een uitdaging zoeken, organiseert De Filosofietuin tot en met de Voorjaarsvakantie een Back to the future-project rondom de filmklassieker, Albert Einstein en het thema tijdreizen. Met zowel de optie van een een losse les als een uitgebreider lesproject van in totaal 1-2 lesdagen.

Dagelijks verzorgt filosofiemeester Ruud van der Meulen van De Filosofietuin een online aanbod van interactieve Zoom-lessen (90 minuten met korte pauze, voor scholen eventueel ook via Google Meet of Microsoft Teams). Leerlingen kunnen deze online les zowel thuis volgen als bij de noodopvang op school (als de school daarvoor toestemming heeft gegeven).

In deze gratis online projectgids vindt u vier keuzemodules alsook verdere suggesties waarmee u de Zoom-les voor uw kind(eren) kunt omtoveren in een leuk, leerzaam en uitdagend themaproject waaraan kinderen desgewenst in totaal 1 of 2 lesdagen kunnen besteden.

Wat zeggen kinderen en ouders over deze les? Zie de recensie Tijdreizen in de bieb in Eindhoven.

Online filosofieclub Leo Live

De les Kunnen we tijdreizen? is onderdeel van het Big Questions Curriculum van Leo Live, dé online filosofieclub voor alle nieuwsgierige kinderen van rond de 8 tot 14 jaar uit Nederland, Vlaanderen en daarbuiten. Vanaf de start begin december volgden al 163 kinderen een les bij Leo Live, waaronder 78 HB-leerlingen en 44 UHB-leerlingen. Dankzij de grote belangstelling is het mogelijk om (U)HB-peergroepen naar leefijd en begaafdheid te maken.

Mogelijke momenten voor de Zoom-les

Voor de periode tot en met de Voorjaarsvakantie (week 3 t/m 7) zijn er dagelijks mogelijkheden voor nieuwe lesmomenten.

 • Ouders die voor hun kind willen boeken. Verzend vrijblijvend het vooraanmeldingsformulier en zodra ik voldoende aanmeldingen heb om een peer-filosofeergroep samen te stellen ontvangt u van mij een e-mail met een voorstel voor een lesmoment
 • Scholen die voor een of meer (deel)klassen willen boeken.
  Verzend vrijblijvend het vooraanmeldingsformulier en ik neem contact met u op om een of meer lesmomenten in te plannen.

Tarieven voor de Zoom-les

Lesduur: 90 minuten (met korte pauze)

 • Ticketprijs voor ouders per kind (maximaal 10 kinderen per Zoom-les): € 10,00 (inclusief 21% Btw)
 • Totaalprijs voor scholen voor een volledige schoolklas: € 75,00 (Btw vrijgesteld)
 • Totaalprijs voor scholen voor een schoolklas die is opgesplitst naar 2 kleinere deelklassen (bijvoorbeeld 2 groepen van 15 leerlingen uit dezelfde schoolklas die op een verschillend moment de Zoom-les volgen): € 100,00 (Btw vrijgesteld)
 • Maatwerk voor scholen: prijs in overleg. Zo is de Zoom-les eventueel ook via een andere videoverbinding mogelijk (bijvoorbeeld Google Meet of Microsoft Teams).

Projectbeschrijving

In dit themaproject duiken we in de wonderlijke wereld van de beroemde Nederlandse natuurkundige Hendrik Lorentz en zijn nog veel beroemdere leerling Albert Einstein. In 1905 bedacht Einstein een geheel nieuwe natuurkunde waarin tijdreizen ineens tot de mogelijkheden behoorde. Een ‘wonderlijke wereld’, want als je terugreist in de tijd dan heeft dat mogelijk allerlei gekke gevolgen…

 

Meer

Keuzemodules

Aan het Back to the future-project kunnen kinderen van rond de 8 tot 14 jaar desgewenst in totaal 1 of 2 lesdagen besteden. Het project vergt enige begeleiding van van een leerkracht of een ouder, maar biedt ook veel gelegenheid tot zelfstandig werken.

Het project kent vier keuzemodules:

Meer

“Wait a minute, Doc. Are you telling me you built a time machine…”

Vooraanmeldingsformulier voor ouders

Met dit formulier kunt u uw kind(eren) vooraanmelden voor de online les Kunnen we tijdreizen?.

 • Aanmelding. Verstuur voor elk kind een afzonderlijk vooraanmeldingsformulier. Bovendien graag hetzelfde e-mailadres blijven gebruiken. Dat voorkomt misverstanden over wie welk kind heeft aangemeld.
 • Vriendenvoordeel. Als uw zoon of dochter zich met een vriendengroep van minimaal 5 en maximaal 10 deelnemers aanmeldt, dan geef ik deze online les over tijdreizen weg als gratis proefles! Zorg er dan wel voor dat de betreffende ouders voor hun kind(eren) dan een afzonderlijk vooraanmeldingsformulier versturen. Vermeld in dat formulier de (voor)namen van de ‘vriendengroep’-leden.
 • Aanmeldingsbevestiging. Per e-mail ontvangt u direct een automatische aanmeldingsbevestiging (een enkele keer zal deze in de ‘spambox’ terechtkomen). Uiterlijk 3 dagen van tevoren ontvangt u de link naar de Zoom-sessie waarvoor uw kind is ingedeeld. 
 • Groepsindeling. Op grond van de vooraanmeldingen zal ik waar mogelijk een indeling in peergroepen naar leeftijd en begaafdheid maken.
 • Is uw kind iets jonger dan 8 jaar of iets ouder dan 14 jaar? Verzend dan gerust een aanmeldingsformulier. Dan bekijk ik de indelingsmogelijkheden.

Vooraanmeldingsformulier voor scholen