Hoe hangt alles samen?

Earthrise. De eerste foto, genomen door bemanningslid Bill Anders van de Apollo 8-missie, van de opkomst van onze planeet Aarde, zoals bezien vanaf de maan in de ruimte (24 december 1968).

Wat is het My Little Big History Year (MLBHY)?

Vakoverstijgende leerlijn

Voor scholen die een uitdagende leerlijn van Bildung/begaafdheidsonderwijs willen opzetten, ontwikkelt De Filosofietuin momenteel het My Little Big History Year (MLBHY). Deze leerlijn voor de leeftijdsgroep van 10-14 jaar in de bovenbouw van het PO of in de onderbouw van het VO. Het MLBHY is een compactere variant voor jongere (hoog)begaafde leerlingen van het vak Big History zoals dit bij steeds meer scholen in de bovenbouw van het VWO op het programma staat.

Verrijkend vormingsjaar

Het My Little Big History Year is een verrijkend en vormend jaar met een vakoverstijgende leerlijn waarin het volledige verhaal achter ons universum in de vorm van vier opeenvolgende tijdsblokken (stof, leven, mensen en machines) tot een overzichtelijk geheel wordt teruggebracht.

To see a world in a grain of sand, and a heaven in a wild flower.

Hold infinity in the palm of your hand, and eternity in an hour

— William Blake

Het My Little Big History Year laat je de wereld zien in een zandkorrel

Een kleine geschiedenis van alles

De ‘Geschiedenis in het Groot’ (Big History) van al wat is, al wat was en al wat (mogelijk) zijn zal, wordt al verhalend teruggebracht tot vier overzichtelijke tijdsvakken:

Big History-excursies

De leerlingen beginnen elk blok met een excursie dat het betreffende tijdvak concreet maakt. Bijvoorbeeld: een bezoek aan een sterrenlab, een bezoek aan een diertuin, een bezoek aan een boerderij en een bezoek aan een robotlab.

Little Big History-presentaties

Tijdens het blok bereiden de leerlingen in peergroepen samen een eigen Little Big History-presentatie voor. Daartoe onderzoeken ze de langere, grotere geschiedenis van een zelfgekozen onderwerp vanuit een veelheid aan invalshoeken. Bijvoorbeeld: een kleine geschiedenis… van honden, van paarden, van make-up, van toiletpapier, pandemie├źn, van schoenen, van koffie, van zilver, van zout, van yoga, enzovoorts.

Het MLBHY-jaarplan

Blok 1. Stof (The Birth of the Universe)

Blok 2. Leven (The Tree of Life)

Blok 3. Mensen (The Story of Us)

Blok 4. Machines (The Rise of the Robots)